5 tips om je kinderen te stimuleren om hun interesses te ontdekken

09/05/2017

Kinderen leren elke dag iets nieuws bij, zeker vanaf dat ze de basisschoolleeftijd hebben. Ze leren op school, maar ook van wat hen aangeboden wordt. Thuis, bij vriendjes en uiteraard van anderen. Het is een belangrijke periode in een mensenleven, waarin kinderen ontdekken wie ze zijn en wat ze leuk vinden. De vraag is alleen, staan kinderen open voor stimulatie? En hoe kun je ze stimuleren zich in bepaalde zaken te interesseren?

Breed pakket aanbieden

Bij alles dat kinderen interesseren is er een moment geweest dat ze deze interesse op de een of andere manier kregen aangeboden. Dat kan zijn door stimulering door ouders of door school, door interesses van vriendjes of bijvoorbeeld door de invloed van reclames. Het is niet zodat je kinderen een bepaalde richting op kunt duwen, de interesse moet er ergens wel zijn. Wat je wel kunt doen, is een zo breed mogelijk pakket aan interessante dingen aanbieden, zodat een weloverwogen ontdekking gedaan wordt: wat vind ik interessant en waar wil ik meer over weten?

1. In een luie stoel of op de bank met een boek

Boeken lijken een beetje uit de gratie bij de kinderen van nu. Kinderen zijn liever digitaal actief en boeken vinden ze misschien wat ouderwets. Toch kun je kinderen stimuleren boeken te gaan waarderen. Neem ze mee naar de bibliotheek of laat ze bijvoorbeeld tijdens de Kinderboekenweek in de boekhandel een mooi boek voor zichzelf uitzoeken. Met een boek dat je interesseert maakt in een luie stoel lezen alleen maar ontspannen. De tijd van ‘moeten lezen’ komt nog, op de middelbare school, kinderen zijn dit moeten een stap voor als ze zelf ontwikkeld hebben boeken leuk te vinden. En natuurlijk kunnen ouders daar een handje bij helpen.

2. Een stimulans voor de hersenen: muziek maken

Als je met een muziekinstrument overweg kunt, is dat goed voor de hersenen. Je motorische vaardigheden gaan ervan vooruit en je maakt tegelijkertijd van je beide hersenhelften gebruik. Muziek maken is daarnaast gewoon leuk. Het kunnen bespelen van een instrument is een vaardigheid die je jezelf aan kunt leren, maar les nemen is nog leuker. Je leert gelijkgestemden kennen en leert het bespelen van een instrument gelijk goed. Twijfelt het kind welk instrument hij het leukst vindt, dan kan hij bij een muziekschool wellicht diverse verschillende instrumenten kort uitproberen. Het is alleen vaak de ouder die het kind stimuleert naar de muziekschool te gaan.

3. Op ontdekkingsreis in een museum

Een museum is misschien niet direct een wereld waar kinderen uit zichzelf graag naartoe gaan. Toch zijn er onderwerpen zat die voor kinderen hartstikke interessant zijn. Je kunt de interesses van een kind stimuleren door met de kinderen musea te bezoeken. Dit hoeft niet direct het Rijksmuseum te zijn, mits je kind uit zichzelf geïnteresseerd is in de kunst uit de tijd van Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer. Er zijn heel veel musea die leuke collecties of tentoonstellingen hebben voor kinderen. Zo stimuleer je kinderen hun blikveld te verbreden en wellicht zelfs een nieuwe interesse te ontdekken.

4. Wat zit er een bepaalde gerechten en hoe maak je het klaar?

Interesse voor eten heeft elk mens, maar interesse voor eten maken wellicht iets minder. Door met je kind een recept uit te zoeken, boodschappen te doen en het kind het gerecht zelf te laten maken stimuleer je de interesse in koken. Het is misschien moeilijk, maar het is noodzakelijk dat je probeert zo min mogelijk bemoeienis te hebben met het proces. Uiteraard bewaak je wel de veiligheid, maar verder zijn kinderen prima in staat om zelf een maaltijd op tafel te zetten. Hun interesse in voeding en wat precies de ingrediënten zijn van bepaalde gerechten krijgt hierdoor een enorme boost. En wellicht is het maken van eten een interesse naar zijn hart.

5. Iets sportiefs doen met interesse

Sporten is voor alle kinderen goed. Maar iets wat goed is, is misschien niet altijd leuk. Toch is er voor elk mens een sport die zijn interesse heeft. Ga bij kinderen niet direct uit van de makkelijkste weg, laat het kind zelf ontdekken welke sport hij het leukst vindt. Dit omdat iets wat je interesse heeft, veel eenvoudiger is dan iets wat niet je interesse heeft. Bijna elke sportvereniging heeft een mogelijkheid om sporten uit te proberen. Dus laat je kind allerlei sporten uitproberen voor hij een definitieve keuze maakt. En dat kan een heel andere sport zijn als jij als ouder vooraf bedacht had.

Deel mee!Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

No Comments

Comments are closed.