7 praktische tips voor het inrichten van een kinderkamer

26/01/2017

lego-708089_1280Als we een kinderkamer inrichten hebben we vaak wilde plannen. Een bed, een kast, een bureau, een fauteuil, het liefst zetten we de kamer zo vol mogelijk. Maar is je kind gebaat bij zo veel meubelen en daarnaast bij het opdringen van jouw smaak? Waar heeft een kind nou echt gebrek aan, in zijn nieuwe kinderkamer? We geven je zeven tips die praktisch zijn en voor iedereen op zijn eigen manier in te vullen.

Een kind heeft speelruimte nodig

We zijn geneigd een kamer zo vol mogelijk te zetten. Dit moeten we voor een kinderkamer niet doen. Een kind speelt namelijk graag op zijn kamer. En kinderen hebben om te spelen het liefst een paar vierkante meter grondruimte nodig. Lekker de blokken omkeren en bouwen of een weg maken voor al je autootjes. Een bed en een kast is meestal genoeg. Een bureau heeft je kind pas nodig als hij al lang niet meer op de grond speelt. Natuurlijk vind je het gezelliger als je kind beneden in de woonkamer speelt, maar soms heeft hij even behoefte aan privacy, hoe jong je kind ook is.

Snel van smaak veranderen met kleine details

Als je de kinderkamer rustig houdt, kun je heel snel een andere stijl maken. Kinderen veranderen namelijk nogal snel van smaak. Binnen een paar jaar gaan ze bijvoorbeeld van Nijntje naar tieneridolen. Daartussen zitten nog een aantal fases. Als je een neutrale basis hebt, verander je de stijl al simpelweg met een dekbedovertrek en wat kussentjes. Daarnaast hang je ergens een grote ingelijste poster op, die je eenvoudig kunt verwisselen. In een handomdraai heb je de kamer omgetoverd naar een geschikte kamer voor de nieuwe fase van je kind.

Kies voor een gladde vloer

Vroeger lag in elke ruimte vloerbedekking. Maar vooral in de kinderkamer is dat geen aanrader. Een gladde vloer is eenvoudig schoon te maken, ook als je kind een ongelukje heeft of onverwachts ziek wordt. Vlekken zijn op een gladde vloer eenvoudig te verwijderen. Bovendien speelt een kind lekker op een gladde vloer. Wil je toch wat warmte creëren, leg dan hier en daar een klein vloerkleedje neer. Als deze vies worden, pak je ze op en spoel je ze bijvoorbeeld onder de douche af. Dat valt bij vaste vloerbedekking echt niet mee…

In een kast of krat kun je speelgoed opruimen

Rondslingerend speelgoed geeft een onrustig beeld, ook in de slaapkamer. Als je zorgt voor bijvoorbeeld kratten die je onder het bed kunt schuiven of een goede kast, kun je altijd het speelgoed goed opruimen. Natuurlijk laat je liggen waar je kind op dit moment mee speelt. Zou toch zonde zijn als hij zijn complete weg opnieuw op moet zetten omdat jij zo nodig op wilde ruimen!

Veiligheid boven alles

Het hele huis voorzie je van veilige stopcontacten. Bovendien voorkom je losse snoeren. Dit doe je omdat het veiliger is voor je kind. Vergeet daarom absoluut de kinderkamer niet. De verwarming kun je voorzien van bescherming, waardoor de randen niet meer zo scherp zijn. De stopcontacten voorzie je uiteraard van beschermers. Daarnaast zorg je ervoor dat je kind niet iets zwaars over zich heen kan trekken of in het donker zich zo hevig kan stoten, dat hij gewond raakt.

Meubelen kunnen een dubbele functie hebben

Het is zo zonde dat we meubelen na een paar jaar al wegdoen. Denk bijvoorbeeld aan een commode. Sommige commodes kunnen hergebruikt worden als ladekast, waardoor ze veel langer meegaan. Zo kun je ook een peuterbed kopen, die je later groter kunt maken. Een zogenaamd meegroeiend bed dus. Kies daarnaast voor neutrale gordijnen, gordijnen met een printje van Nijntje is je kind voor zijn vierde verjaardag al spuugzat.

Houd de kinderkamer rustig

Nu kreeg je al de tip om zo weinig mogelijk meubels in de kamer te zetten en de inrichting zo te doen dat het snel aanpasbaar is, maar de rust heeft ook een ander doel. Kinderen houden namelijk helemaal niet van schreeuwerig in de slaapkamer. Natuurlijk spelen ze in de kamer, maar ze slapen er ook. Van rommelige sfeer en felle kleuren komt je kind niet zo gemakkelijk tot rust en zal het moeilijker inslapen. Wil je een druk behangetje? Behang dan hooguit één muur ermee en kies dan de muur die je kind niet direct ziet vanuit zijn bed. Of kies voor muurstickers, waarbij je zelf bepaalt hoe druk de muur wordt.

Deel mee!Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

No Comments

Comments are closed.