Kinderen veilig op de fiets

29/12/2015

bicycle-292508_1280Alle kinderen leren op een bepaalde leeftijd fietsen. Maar leer ze ook direct hoe ze het best veilig kunnen fietsen, bereid ze goed voor op het verkeer. Hierbij enkele goede tips die u helpen uw kind veilig te leren fietsen.

Veilig fietsen

  • Zorg voor een geschikte fiets voor uw kind. De fiets moet goed passen bij de lengte van uw kind. Kijk hierbij naar de framemaat. Een kind moet zijn voeten goed aan de grond kunnen zetten, om stabiel en zeker stil te kunnen staan. Koop dus zeker geen fiets ‘op de groei’. Ook de juiste maat wielen is belangrijk. Een fiets met te kleine wielen wordt gezien als speelgoed en heeft niet aan bepaalde veiligheidseisen te voldoen. Een fiets met wielen van 21inch en grote voldoet wel aan deze veiligheidseisen.
  • De meest veilige fiets is een fiets met zowel een handrem als een terugtraprem. Zo biedt u uw kind de keuze of hij het liefst met de handen remt of met de voeten.

Veilig in het verkeer

  • Ook als uw kind zelf nog niet fietst: neem hem mee op de fiets. Zo raakt uw kind gewend aan het fietsen op een fietspad en aan het omringende verkeer. Geef hierbij ook het goede voorbeeld, dus zorg ervoor dat u goed de verkeersregels volgt. Kinderen leren door anderen na te doen, u bent dus het voorbeeld.
  • Als uw kind leert fietsen, volg hem dan eens in een rondje door de wijk. Zo ziet u hoe uw kind het doet en kunt u zeggen wat hij/zij goed en fout deed.
  • Als uw kind voor het eerst een route alleen af gaat leggen die hij/zij vaker af gaat moeten leggen, oefen hem dan eerst een paar keer. Zo leert uw kind waar deze extra moet opletten.

Op naar de middelbare school

  • Als uw kind naar de middelbare school gaat, is dit waarschijnlijk de eerste keer dat hij/zij dagelijks een lange route aflegt. Oefen deze samen en verken de route. Herhaal dit een paar keer zodat uw kind de eerste schooldag met zelfvertrouwen op pad kan.
  • Zorg voor een goede fiets. Ook als uw kind groter wordt is het belangrijk dat hij/zij een gepaste fiets heeft. Nu is niet alleen de juiste maat van belang, ook een goede bagagedrager en en stevige snelbinders is een must. Daarnaast is een extra goed slot een aanrader, helaas zijn fietsenrekken op school een goudmijn voor fietsendieven.

Door deze eenvoudige tips mee te nemen zorgt u ervoor dat uw kind veilig en zelfverzekerd op de fiets deel kan nemen aan het verkeer. Begin er niet te laat mee, want voor u het weet fietsen ze de straat uit. Meer tips vind je op Fietsersbond.nl.

Deel mee!Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInShare on FacebookShare on Google+Email this to someone

No Comments

Comments are closed.